ENTRECOMP IMPLEMENTATION - The Entrepreneurship Competence Framework Implementation

Gândire etică și durabilă


COU_3_RO  

 Title
Gândire etică și durabilă

 Keywords
Etică, Durabilitate, Impact, Responsabilitate

 Author
CIT

 Languages
English

 Objectives/goals
• Evaluează consecințele ideilor care aduc valoare și efectul acțiunii antreprenoriale asupra comunității țintă, piață, societate și mediu • Reflectați asupra cât de durabile sunt obiectivele sociale, culturale și economice pe termen lung • Elevul va afla mai multe despre ce înseamnă să acționezi responsabil


 Description
1.5.A Comportă-te etic A putea gândi etic și durabil înseamnă a evalua consecințele și impactul ideilor, oportunităților și acțiunilor. Gândirea etică și durabilă este o chestiune de atitudini, comportamente, valori și mentalitate pe care un antreprenor ar trebui să le aibă pentru a lua decizii etice, precum și pentru a acționa și a gândi în mod durabil. De obicei, un antreprenor care gândește din punct de vedere etic și durabil nu are doar profit, ci și oamenii și planeta. Luarea deciziilor etice este de a evalua consecințele și impactul ideilor și acțiunilor care aduc valori, precum și efectul acțiunii antreprenoriale asupra comunității țintă, piață, societate și mediu. 1.5.B Gandeste durabil Durabilitatea este evitarea epuizării resurselor naturale pentru a menține un echilibru ecologic. A gândi durabil înseamnă a reflecta la cât de durabile sunt obiectivele sociale, culturale și economice pe termen lung și ce abordare ar trebui luată pentru a atinge cea mai mare durabilitate posibilă. Acționând în conformitate cu principiul durabilității are ca scop utilizarea resurselor în așa fel încât mediul să se poată regenera cât mai natural posibil și societatea mondială să fie modelată într-un mod care merită trăit. 1.5.C Evalueaza impactul Etica și gândirea durabilă în antreprenoriat sunt idei complexe și provocatoare. Evoluțiile recente, cum ar fi dereglementarea, impulsul economiei de piață pentru profituri, lipsa de încredere și noile tehnologii care ajută și favorizează această situație, fac apel la dezvoltarea cadrelor. Antreprenorii se confruntă cu probleme morale complexe legate de corectitudinea de bază, relațiile cu personalul și clienții, dilemele de distribuție și alte provocări. 1.5.D Fii Responsabil „A fi responsabil” înseamnă a recunoaște efectul propriilor alegeri și comportamente în cadrul comunității și al mediului și a fi condus de etică și durabilitate, atunci când se iau decizii.

 Contents


 Gândire etică și durabilă

Comportă-te etic


  Introducere

A putea gândi etic și durabil înseamnă a evalua consecințele și impactul ideilor, oportunităților și acțiunilor.

 

Gândirea etică și durabilă este o chestiune de atitudini, comportamente, valori și mentalitate pe care un antreprenor ar trebui să le aibă pentru a lua decizii etice, precum și pentru a acționa și a gândi în mod durabil.

 

De obicei, un antreprenor care gândește din punct de vedere etic și durabil nu are doar profit, ci și oamenii și planeta.



  Definiția eticii

Etica este ansamblul de reguli de bază morale prin care ne trăim viața și luăm decizii.

Comportamentele etice arată:

 

Onestitate Integritate Angajament Curaj Responsibilitate



  Luarea deciziilor etice

Luarea deciziilor etice este de a evalua consecințele și impactul ideilor și acțiunilor care aduc valori, precum și efectul acțiunii antreprenoriale asupra comunității țintă, piață, societate și mediu.



  Decizii etice: de ce contează?

• Digitalizarea si cresterea companiilor devin din ce in ce mai rapide

 

Această tendință vine cu provocări etice pentru societate, deoarece companiile își aduc inovația / produsele / ideile către diferite părți fără a lua în considerare implicațiile depline ale afacerii lor

 

• Antreprenorii nu sunt conștienți de consecințele etice ale deciziilor lor

• În majoritatea cazurilor, antreprenorul folosește o abordare nestructurată pentru a rezolva dileme etice, cu instincte sau „bun simț” ca factori principali pentru luarea deciziilor.

 

Antreprenorii s-au concentrat pe supraviețuirea   companiei, fără a lua în considerare alte părți

Decizia etică duce la implicarea tuturor părților interesate într-o afacere și la necesitatea lor de a fi ascultate și luate în considerare de către companii

 

 



  Norme si valori

Normele și valorile ar trebui să ghideze luarea deciziilor etice. Decidentul trebuie să ia întotdeauna în considerare impactul său asupra tuturor părților implicate și influențat de decizie.



  O abordare utilitară

Alegerea etică este cea care produce cel mai mare bine pentru cel mai mare număr.

 



  O abordare comună-bună

Această abordare etică se bazează pe o societate formată din indivizi a căror bunăstare este inseparabil legată de bunăstarea comunității
Membrii comunității sunt legați de urmărirea unor valori și obiective comune
 
 


  O abordare a drepturilor morale

Deciziile etice sunt cele care mențin cel mai bine drepturile fundamentale ale persoanelor afectate de acestea.

 



  O abordare a justiției / corectitudinii

Deciziile etice trebuie să se bazeze pe standarde de echitate, eficacitate și imparțialitate. Trei tipuri de justiție :  

1.Distributiv: tratament din motive adecvate
2.Procedural: reguli clar enunțate și aplicate
3.Compensator: compensat corect
 
 


  O abordare a virtuții

Abordarea virtutii presupune că există anumite idealuri / virtuți (de exemplu, onestitate, curaj, compasiune, generozitate, fidelitate, integritate, corectitudine, autocontrol și prudență) către care ar trebui să ne străduim, care asigură dezvoltarea deplină a umanității noastre
Persoana virtuoasă este persoana etică
 
 


  Scenariile dilemei

Elevii pot învăța să gândească și să acționeze etic și durabil prin scenarii de dilemă, discutând despre ce decizie ar alege.

Scenariile dilemei îi ajută pe cursanți să ia în considerare toate părțile diferite afectate de o decizie: funcționează bine în acest context, întrucât leagă experiențele din viața reală ale cursanților și aprind discuțiile.

 

Urmariti acest videoclip

 



  Exercițiu: scenarii dilemă

Vă rugăm să citiți următoarele trei scenarii de dilemă etică și treceți la diapozitivul următor :

 

Ca urmare a …

Majoritatea dilemelor etice implică un conflict între nevoile unei părți și ale întregului, între interesele companiei și societatea în ansamblu..

 

SARCINA 1: Discutați una dintre dilemele etice de pe ultima pagină. Cum ați decide? Puneți-vă cele cinci întrebări atunci când încercați să rezolvați o problemă morală :

1. Ce beneficii și ce daune va produce fiecare curs de acțiune și ce alternativă va duce la cele mai bune consecințe generale?
2. Ce drepturi morale au părțile afectate și ce direcție de acțiune respectă cel mai bine aceste drepturi?
3. Ce cale de acțiune tratează la fel pe toată lumea, cu excepția cazului în care există un motiv justificat moral pentru a nu face acest lucru și nu arată favoritism sau discriminare?
4. Ce cale de acțiune avansează binele comun?
5. Ce curs de acțiune dezvoltă virtuți morale?

SARCINA 2: Verificați-vă decizia cu următoarea schemă de interviu :

 

 



Gândește durabil


  Gândește durabil: o definiție

Durabilitatea este evitarea epuizării resurselor naturale pentru a menține un echilibru ecologic.

A gândi durabil înseamnă a reflecta la cât de durabile sunt obiectivele sociale, culturale și economice pe termen lung și ce abordare ar trebui luată pentru a atinge cea mai mare durabilitate posibilă.

 



  Gândește durabil: de ce contează?

Schimbările climatice, distrugerea biodiversității, gaura din stratul de ozon, pescuitul excesiv al oceanelor sunt doar câteva dintre consecințele activității umane care trebuie contracarate prin gândire și dezvoltare durabile. Prin urmare, dezvoltarea durabilă este probabil cea mai importantă problemă pentru societatea civilă din secolul XXI.
Acționând în conformitate cu principiul durabilității are ca scop utilizarea resurselor în așa fel încât mediul să se poată regenera cât mai natural posibil și societatea mondială să fie modelată într-un mod care merită trăit.
 


  Sustenabilitatea ca orientare

La fel ca un proces de luare a deciziilor etice, antreprenorii orientați spre sustenabilitate evaluează consecințele ideilor care aduc valoare și efectul acțiunii antreprenoriale asupra comunității țintă, a pieței, a societății și în special a mediului.

 



  Obiective principale ale sustenabilității

1. Abordarea efectelor schimbărilor climatice, a poluării și a altor factori de mediu
2. Creștere economică durabilă, promovând în același timp locuri de muncă și economii mai puternice
3. Durabilitatea pentru a include sănătatea terestră, aeriană și maritimă, sfârșitul sărăciei și al foamei
4. Standarde mai bune de educație și asistență medicală - mai ales în ceea ce privește calitatea apei și o igienă mai bună
5. Pentru a realiza egalitatea de gen
 


  Trei domenii de bază ale sustenabilității

Cele trei domenii principale descriu domeniile pe care societatea noastră trebuie să le facă față acum, pentru a promova o dezvoltare durabilă care să răspundă nevoilor prezentului, fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi:

 

 



  Dezvoltare Economica

Problema este cea mai problematică: majoritatea oamenilor nu sunt de acord cu ideologia politică, ceea ce este și nu este solid din punct de vedere economic și modul în care aceasta va afecta afacerile, locurile de muncă și capacitatea de angajare
Este vorba de a oferi stimulente întreprinderilor pentru a respecta liniile directoare de sustenabilitate dincolo de cerințele lor legislative normale
Este vorba de încurajarea și încurajarea stimulentelor pentru o persoană obișnuită să-și facă părerea acolo unde și când poate
Piața cererii și ofertei are o natură consumistă, iar viața modernă necesită multe resurse în fiecare zi: de dragul mediului, controlul a ceea ce consumăm este problema primordială
 
 


  Dezvoltare Sociala

Cel mai important este conștientizarea și protecția legislației pentru sănătatea oamenilor de poluare și alte activități dăunătoare ale afacerilor
În lumea dezvoltată există controale puternice și programe de legislație în vigoare pentru a se asigura că sănătatea și bunăstarea oamenilor sunt puternic protejate
Subiectul apăsat acum este locuința durabilă și cum putem construi mai bine casele cu material durabil
Educație: încurajarea oamenilor să participe la sustenabilitatea mediului, învățarea lor despre efectele protecției mediului, precum și avertizarea asupra pericolelor dacă nu ne putem atinge obiectivul
 


  Protectia mediului

Această zonă definește modul în care ar trebui să studiem și să protejăm ecosistemele, calitatea aerului, integritatea și durabilitatea resurselor noastre și să ne concentrăm asupra elementelor care pun stres pe mediu
Se referă la modul în care tehnologia va conduce viitorul nostru mai ecologic
Dezvoltarea tehnologiei și a biotehnologiei este esențială pentru această sustenabilitate și protejarea mediului viitor de daunele potențiale pe care progresele tehnologice le-ar putea aduce

 

Conștientizare / măsuri actuale :

Întreprinderile sunt reglementate pentru a preveni poluarea și pentru a menține propriile emisii de carbon reduse
Stimulentele pentru instalarea surselor de energie regenerabile în casele și întreprinderile noastre
Conștientizarea generală a ceea ce trebuie să facem pentru a proteja mediul (de exemplu, reciclarea, reducerea)
Consumul nostru de energie prin oprirea dispozitivelor electronice, mai degrabă decât prin utilizarea modului de așteptare, prin parcurgerea unor călătorii scurte în loc de a lua autobuzul etc.)
 

 



  Word to the EU Science Hub

With this Video produced by the EU Science Hub - Joint Research Centre you will get an summary of the topics you learnt within the Module “Ethical and sustainable thinking” (click on the image).

 



Evaluează impactul


  Antreprenoriat și Etică

Etica și gândirea durabilă în antreprenoriat sunt idei complexe și provocatoare. Evoluțiile recente, cum ar fi dereglementarea, impulsul economiei de piață pentru profituri, lipsa de încredere și noile tehnologii care ajută și favorizează această situație, fac apel la dezvoltarea cadrelor.

Antreprenorii se confruntă cu probleme morale complexe legate de corectitudinea de bază, relațiile cu personalul și clienții, dilemele de distribuție și alte provocări.



  Descriptorii gândirii etice

Evaluează consecințele ideilor care aduc valoare și efectul acțiunii antreprenoriale asupra comunității țintă, a pieței, a societății și a mediului
Gândiți-vă la cât de durabile sunt obiectivele sociale, culturale și economice pe termen lung și la modul de acțiune ales
Acționează responsabil


  Trei niveluri diferite de impact

Fundament: elevii pot recunoaște impactul alegerilor și comportamentelor lor, atât în cadrul comunității, cât și în mediu
Intermediar: cursanții sunt conduși de etică și durabilitate atunci când iau decizii
Avansat: cursanții acționează pentru a se asigura că obiectivele lor etice și de durabilitate sunt îndeplinite
 
 


  Antreprenoriat și Etică

Un program de formare antreprenorială pentru întreprinderi pentru a menține standardele etice ar trebui să includă criterii care să permită managerilor să ia decizii în lumina impactului asupra întregii organizații.

Acest program trebuie să fie conceput pentru a crea o conștientizare a oportunităților din domeniul antreprenoriatului cu o componentă etică.

 

 



  Evaluarea impactului

Evaluarea impactului este procesul de identificare a consecințelor viitoare ale unei acțiuni curente sau propuse.

Ajută la estimarea diferitelor efecte (pozitive și negative) ale oricărei politici implementate. În consecință, ia în considerare diferitele nevoi, caracteristici, priorități, comportamente ale utilizatorilor către care se adresează în cele din urmă politicile (Comisia Europeană, 2003).

 

 



  Ce înseamnă acest lucru pentru lideri

Liderii trebuie:

Monitorizați riscurile globale pe termen lung și scurt și evaluați impactul asupra strategiilor organizaționale
Măsurați cât de repede puteți schimba monitorizând atât factorii interni, cât și cei externi.
Ce fac concurenții actuali și viitori?
Cât de mult trebuie să aibă loc dezvoltarea echipei?
Câtă comunicare ar trebui să aibă loc?
 
Dacă liderii se mișcă prea încet, își conduc echipele în eșec, în necompetitivitate.
Știind cum să conduci și să gestionezi schimbarea este cheia pentru a rămâne competitiv și relevant într-un mediu în schimbare
 


  Evaluează-ți activitățile de bază

Un bun punct de plecare pentru evaluarea dvs. este să evaluați ceea ce faceți de fapt - activitățile dvs. de bază, produsele pe care le realizați sau serviciile pe care le furnizați.

Întrebați-vă ce le face să aibă succes, cum ar putea fi îmbunătățite și dacă ați putea lansa produse sau servicii noi sau complementare.



  Întrebări cheie despre oferta dvs.

Cât de eficient vă potriviți bunurile și serviciile cu nevoile clienților dvs ?

Dacă nu sunteți sigur care sunt aceste nevoi, puteți efectua analize suplimentare de piață sau de clienți.

Care dintre produsele și serviciile dvs. au succes? Care nu funcționează conform planificării ?

Decideți ce produse și servicii oferă atât un procent ridicat din vânzări, cât și marje de profit ridicate.

 

Ce se află cu adevărat în spatele problemelor unui produs sau serviciu ?

Luați în considerare domenii precum prețuri, marketing, vânzări și servicii post-vânzare, proiectare, ambalare și sisteme în timpul examinării. Căutați „victorii rapide” care vă oferă spațiul de respirație pentru a face îmbunătățiri mai fundamentale.

 

Examinați frecvent costurile? Urmăriți suficient de aproape costurile dvs. directe, cheltuielile generale și activele dvs.? Există diferite moduri de a face lucruri sau materiale noi pe care le-ați putea folosi, care vă vor reduce costurile?

Luați în considerare modalitățile prin care puteți negocia oferte mai bune cu furnizorii dvs..



  Impactul formării antreprenoriale

Atitudini

Management de proiect

Abilități și competențe ușoare

Comunicare

Reputatie

în căutarea independenței și a libertății.
fii dispus să organizezi și să mobilizezi resurse.
simte-te capabil să iei inițiative și să gestionezi neașteptatul
simte-te eficient și performant în sarcinile îndeplinite
căutare de proiecte de aventură și provocatoare.
cu privire la motivația de a iniția sau a permite proiectului căutarea unei idei și informații de piață
sentimentul de a fi captivat și profund angajat în proiect
faptul de a avea o procedură globală de proiect
asupra atitudinii antreprenoriale: să se simtă susținut de anturajul său să fie mai eficient în munca sa
integrarea la locul de muncă și societate
abilități interpersonale și de comunicare
învățați să cooperați și să aveți spiritul grupului
reprezintă în mod adecvat mediul său
având dorința de a fi „autoritate” pe un anumit domeniu


Fii responsabil


  Noțiunea de fundal

„A fi responsabil” înseamnă a recunoaște efectul propriilor alegeri și comportamente în cadrul comunității și al mediului și a fi condus de etică și durabilitate, atunci când se iau decizii.

Acestea fiind spuse, responsabilitatea de sine se bazează pe cinci piloni majori …

 

 



  Responsabilitate Sociala

Antreprenorii sunt oameni care trebuie să dea dovadă de multă responsabilitate.

Spre deosebire de non-antreprenori, aceștia sunt responsabili nu numai față de propria persoană și familie, ci și față de toți cei implicați, direct sau indirect, în afacerea pe care o dezvoltă un antreprenor.

 

 



  Luare rapidă și eficientă a deciziilor

Poate că cel mai important lucru pe care îl face un antreprenor în fiecare zi este să ia rapid deciziile corecte.

Există oameni care așteaptă aceste decizii, atât din vânzări, cât și din achiziții, din finanțe, din producție.

Uneori, întârzierea unei decizii poate însemna pierderea unei oportunități sau chiar pierderi financiare reale.



  Intuitie (cu limitări)

Un antreprenor poate face altceva decât ceea ce ar fi dictat o analiză rațională.

Ar trebui să ne bazăm doar pe sentimentul intestinului atunci când nu avem date concludente despre o anumită situație, astfel încât orice decizie pe care o luăm ar fi o decizie de „aruncare a monedei” - în aceste situații, este recomandat antreprenorilor să utilizeze mai bine intestinele lor. sentiment, care, într-o măsură mai mare sau mai mică, este prezent la orice antreprenor valoros.

 

 



  Gandire pozitiva

Pesimistii, negativistii, nihilistii sau orice astfel de specie umana care au gândire negativă nu au cu adevărat ce căuta în activitatea antreprenorială.

Dacă un om cu o personalitate negativă sau pesimistă este interesat să devină antreprenor, este bine să „lăsăm la ușă” aceste caracteristici și să îmbrățișăm de la început una dintre cele mai importante calități antreprenoriale, aceea a gândirii pozitive.

 



  Etică personală (adică valori)

Un antreprenor valoros nu încalcă niciodată principiile etice în viața personală sau de afaceri. Sau, așa cum ar spune un teoretician al eticii în afaceri :

 

Câștigătorii nu trișează niciodată.

 

În esență, chiar dacă îi convingi pe ceilalți, nu te poți păcăli și vei ști că nu ești un succes, ci doar un „eșec deghizat în succes”.



  Începerea propriei afaceri

Pro și contra de a merge solo :

 

PRO

CONTRA

Fii propriul tău șef și ia toate deciziile cruciale pentru propriul succes
Ai putea câștiga mult mai mulți bani decât lucrul pentru altcineva
Colaborați direct cu clienții dvs. și vedeți de ce au nevoie în mod direct
Lucrați într-un domeniu sau zonă care vă place cu adevărat sau care vă obligă să excelați

 

Probabil va trebui să lucrați ore lungi
Este posibil ca veniturile dvs. să nu fie constante; s-ar putea să apară momente în care să intre foarte puțin


  Pentru a recapitula: Listă de verificare pentru auto-verificare

Care sunt cele cinci caracteristici ale comportamentului etic?

 

Care trei factori influențează deciziile etice?

 

De ce sunt importante deciziile etice?

 

 

Enumerați cele cinci abordări ale luării deciziilor etice !

 

 

Enumerați patru exemple de comportament ecologic care beneficiază o comunitate !

 

Numiți trei obiective principale ale durabilității !

 

Care sunt cele trei domenii de bază ale sustenabilității ?

 

 

 Bibliography





Business Ethical Dilemmas and Stakeholders [video], via https://www.youtube.com/watch?v=ahH_P_5yVSo  




 Training Fiche PPT:
COU_3_RO.pptx

Follow Us:

     

Consortium Partners






This project has been funded with support from the European Commission. This web site and its contents reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Legal description – Creative Commons licensing: The materials published on the EntreComp project website are classified as Open Educational Resources' (OER) and can be freely (without permission of their creators): downloaded, used, reused, copied, adapted, and shared by users, with information about the source of their origin.